Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" представи на Украйна предварителната сметка за доставките на газ от 1,66 млрд. долара

"Газпром" предяви предварителна сметка на Украйна за доставките през юни. Руската компания официално уведоми своите партньори от „Нафтогаз” - Украйна, че преминават на авансово плащане поради натрупания от тях огромен дълг.

Срокът за плащане на доставките през идния месец е 2 юни и ако дотогава в сметките на „Газпром” не постъпят никакви средства, руският газов гигант ще спре подаването на синьото гориво за потребителите в Украйна. Предварителната сметка възлиза на 1,66 милиарда долара и тя е изчислена на базата на обичайното за този период потребление. Както заяви зам.-енергийният министър на Русия  Анатолий Яновски, Киев ще получи толкова газ, за колкото плати предварително. Той припомни, че натрупаният към „Газпром” дълг възлиза на повече от 3,5 милиарда долара, като от началото на годината Украйна не е платила и един цент.

Според Яновски, Русия не може повече да продължава да доставя безплатно газ на съседната суверенна държава. Дори ако спрат изцяло доставките за потребителите в Украйна, това не би трябвало да се отрази на транзита към Европа, каза Анатолий Яновски, но предупреди, че не е изключено да се повтори кризата от зимата на 2009 година, когато редица страни, сред които и България, останаха почти три седмици без газ. Русия, по думите на Яновски, е готова да преговаря с Киев за цената на газа, която Украйна смята за несправедлива, но само ако бъдат погасени дълговете, натрупани преди увеличението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В. Маркелов: Украинските хранилища трябва да бъдат попълнени с още 9 милиарда кубични метра газ

Украинските хранилища трябва да бъдат попълнени с още 9 милиарда кубични метра газ, за да се гарантира безпроблемният транзит през Украйна за Европа през следващата зима. Това заяви заместник-председателят на "Газпром" Виталий Маркелов , цитиран от..

публикувано на 13.05.14 в 11:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32