Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 40 на сто избирателна активност в Украйна към 15 часа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 40 на сто е отчетената избирателна активност в Украйна на президентските и местни избори към 15 часа, съобщиха от Централната избирателна комисия на страната. Цифрата е на базата на подадени данни от 116 избирателни окръзи.

Очаквано, най-активни във вота са гласоподавателите от Киевска област, а най-малко - жителите на Донецка и Луганска области, където вотът беше възпрепятстван в повечето секции. В столицата пред изборните участъци се извиха големи опашки още от сутринта. Правеше впечатление, че гласуват всякакви хора - от младежи до хора в доста напреднала възраст. Преселниците от Крим и Източна Украйна гласуваха активно в Лвовска област, а кримските татари - в Херсонска.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев пристигна в наскоро анексирания Крим. Външното министерство на Украйна отправи протест срещу това посещение.

Оценяваме такива действия от страна на руски официални лица като грубо нарушение от страна на Русия на действащото законодателство на Украйна, суверенитета на страната и нормите на международното право, се казва в изявление на ведомството.

Изборните бюра затварят врати в 20 часа, когато се очакват и първите прогнозни резултати.

При гласуването си в Дома на офицерите в Киев, фаворитът за президент на Украйна Петро Порошенко заяви, че първата му визита като държавен глава ще бъде в Донбас. Порошенко изрази надежда, че ще има победител още на първи тур, което определи като необходимост за бързото въвеждане на ред в Украйна. Той  отново повтори, че не признава Крим като част от Руската федерация.

Позицията ни е достатъчно ясна - Крим е бил, е и ще бъде украински, каза той.

Попитан за какво гласува, той отговори, че прави това и за членството на Украйна в Европейския съюз.

У нас днес цари еврооптимизъм, защото еврооптимизмът е позиция, която в значителна степен зависи от властта. И ако еврооптимизмът се проявява в това, че ще преодолеем корупцията, ако той означава изграждане на независима съдебна система, добър инвестиционен климат, ако това са европейските ценности, опираме до качеството на живот. Ако хората усетят, че то се е повишило, не само по работната заплата и пенсиите, а и от гледна точка на културното развитие, възможността да се пътува и обменя опит, да се получава качествено медицинско обслужване и качествено образование, то това би било много важно. Желая това на Украйна и искрено на България, каза Порошенко на въпрос на "Хоризонт" не се ли бои, че сред украинците може много скоро да настъпи евроскептицизъм, какъвто в България вече се усеща доста силно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Вотът за президент в Украйна се провежда в сложна обстановка

Към 11:00 часа местно (и българско) време избирателната активност на президентските избори в Украйна е била 17,52%, съобщиха от Централната избирателна комисия на страната. Най-много хора са гласували в района на столицата Киев като там активността..

обновено на 25.05.14 в 16:12

Спокойно е в Западна Украйна в деня за размисъл, но в източната част на страната има напрежение

В деня за размисъл преди утрешните президентски и местни избори в Украйна обстановката остава спокойна в столицата Киев и в западната част, но напрегната в източната. По данни на Генералната прокуратура на Украйна, сепаратистите, действащи в югоизточната..

обновено на 24.05.14 в 17:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32