Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Калашников: Решението на България да спре работата по "Южен поток" е енергиен шантаж по отношение на Русия

| обновено на 09.06.14 в 11:31
Снимка: БГНЕС

Първият заместник-председател на Комисията по международни отношения на Руската Дума Леонид Калашников определи решението на България да спре работата по проекта "Южен поток" като истински енергиен шантаж по отношение на Русия. По думите му, това е свързано с политическия натиск върху Русия заради кризата в Украйна. 

Новината за решението на България временно да замрази строителството на "Южен поток" не е изненада за Русия, коментира за БНР енергийният експерт Михаил Крутихин от компанията "Рус Енерджи". Според него подобно решение се е очаквало на фона на заплахите на Брюксел за наказателно производство и санкции срещу България заради спазване на европейското законодателство.



България от няколко години саботираше изискванията на ЕК и Третия енергиен пакет, но ето че сега, при реалната заплаха за наказателно производство и санкции, беше принудена да промени тази своя позиция и затова решението на българското правителство не е изненадващо за Русия, подчерта Михаил Крутихин. По думите му Русия си дава сметка, че ако иска да строи газопровода, ще трябва да се съобрази с европейското законодателство, но това може да се окаже непреодолима пречка пред самия проект „Южен поток”:

"Газпром” е наясно, че може, след като инвестира 70 милиарда долара, в резултат да получи не свой газопровод, а част от бъдещата система „Набуко”. Затова руският газов гигант няма как да направи компромис и да се съобрази с изискванията на европейското антимонополно законодателство. В крайна сметка за „Газпром” може да бъде по-изгодно да се откаже от този проект, изтъкна руският енергиен експерт Михаил Крутихин. Той посочи, че подобно решение ще бъде трудно, тъй като Русия вече е направила многомилиардни инвестиции в строителство на тръбата и на компресорните станции на своя територия. 

В същото време засега няма официална реакция или коментар от руска страна, единствено представител на Министерството на енергетиката посочи, че Русия не е била официално уведомена от България за временното спиране на изграждането на газопровода и че днес този въпрос ще бъде повдигнат в Брюксел на среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер

Съобщавайки за решението на българското правителство, медиите в Русия изтъкват, че в началото на този месец Еврокомисията е предложила да бъде спряно изграждането на "Южен поток", докато проектът не бъде съобразен с изискванията на антимонополното законодателство в ЕС. Като коментират новината от София руските медии изтъкват, че решението е било взето под силния натиск не само на Европа, но и на САЩ.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

И Сърбия спира строителството на "Южен поток"

Спирането на проекта "Южен поток" от страна на България вероятно ще бъде обсъдено днес в Брюксел, където се събират представители на ЕС, Украйна и Русия. В срещата ще участват еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер и енергийните министри на Русия и..

обновено на 09.06.14 в 11:36

Орешарски потвърди: България е спряла работата си по проекта "Южен поток"

България е спряла работата си по проекта "Южен поток", потвърди премиерът Пламен Орешарски след среща със сенаторите от американския Конгрес Джон Маккейн , Рон Джонсън и Кристофър Мърфи . Българското участие в проекта "Южен поток" ще продължи само..

обновено на 08.06.14 в 18:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32