Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръстьо Петков: Намалените от първи юли цени на тока няма да донесат облекчение на бедните

Снимка: БГНЕС

Намалението на цените на електрическия ток за бита от първи юли няма да има почти никакъв ефект върху бюджета на бедните българи. Самата енергийна система пък е изправена пред сериозни предизвикателства, заявиха на извънредна пресконференция в столицата представители на неправителствени организации. 

Според Кръстьо Петков, който в случая представлява експертното сдружение  "Глас", основната група, която ще усети намалението са богатите.

Новите цени на тока, които ще влязат в сила от първи юли няма да са в полза на бедните и няма да им донесат облекчение. Около 65% от българските домакинства са енергийно бедни. Данните, с които разполагаме, показват, че малко над 60% от българските домакинства ползват 17% от електроенергията и затова е съвсем логично, питаме, това намаление от 0,6 на сто за тях ли се отнася? За тези 17 процента? Едно грубо изчисление показва, че тези, които плащат между 40 и 60 лева месечно сметки за ток, в зависимост от сезона, в крайна сметка ще  получат едно намаление още по символично, по малко от 50 стотинки.

Петков поиска  още разформироване и преформатиране на ДКЕВР преди предсрочните избори, както и да бъде въведена нова ваучерна система за енергийно бедните българи. Петков алармира за дефицити в различни сегменти на енергийната система, които определи като много тревожна  тенденция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32