Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК иска от България още финансови корекции по ОП "Околна среда"

Европейската комисия не се ангажира със срок кога може да бъдат възстановени плащанията по програма "Околна среда" /ОПОС/ и иска от България още финансови корекции. Направените до момента са на стойност 97 милиона лева. Националното сдружение на общините преди два дни изпрати писмо до председателя на Еврокомисията Жозе Барозу, в което моли за размразяване на плащанията възможно най-скоро.

Отговорът на Европейската комисия е, че иска плащанията да бъдат възстановени, но не може да каже дали това ще стане скоро, нито да посочи срокове. Формулира го Ширин Уилър – говорител на Еврокомисията, отговарящ за регионалната политика: Топката е в полето на България. Видяхме, че там вече се прилагат някакви коригиращи действия и ние приветстваме това. Но ще трябва да се направят допълнителни финансови корекции и все още имаме нужда българските власти и нашите одитори да проверят колко ефективно функционират новите системи за управление и контрол. Това е нещо, което предстои да бъде доказано и тогава вече ще можем да възстановим плащанията по програмата.

Ширин Уилър каза още, че техническите уточнения с България продължават – и по програма "Околна среда", и по другата програма с прекъснати плащания – "Регионално развитие". За нея властите у нас скоро ще получат и одитния доклад, описващ подробно допуснатите нарушения. Междувременно Уилър подчерта, че процедурата по прекъсване на плащания е стандартна, прилага се към всички страни от Евросъюза и в подхода към България няма никаква разлика.
  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Искра Михайлова: Българските власти работят за възстановяване на плащанията по оперативните програми

България беше наказана с 97 милиона лева финансова корекция по програма "Околна среда". Бившият министър на околната среда и водите Искра Михайлова , която бе избрана за председател на комисията по регионална политика в Европейския парламент,..

публикувано на 11.07.14 в 08:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32