Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ предупредиха иракския премиер Нури ал Малики да не пречи на съставянето на ново правителство

Съединените щати предупредиха иракския премиер Нури ал Малики да не пречи на съставянето на ново правителство начело с номинирания от президента Хайдер ал Абади. Политическата промяна в Багдад е важна стъпка за отблъскването на групировката "Ислямска държава", която завзе голяма част от Северен Ирак, подчерта американският президент Барак Обама.

Съединените щати приветстваха назначаването на новия министър-председател на Ирак Хайдер ал Абади. В същото време държавният секретар Джон Кери увери, че Америка ще продължи да подкрепя демократичния процес и застава рамо до рамо с народа на Ирак за борба срещу тероризма.

Според Кери назначаването на министър-председателя е успешно приключване на третата стъпка от пътя по образуването на управленската структура след избирането на председателя на парламента и президента на републиката през месец юли.

Президентът Барак Обама също застава зад решението на колегата си Фауд Масум за даване на премиерския пост на Хайдер ал Абади. В кратко обръщение от ваканционния си дом в Мартас Винярд Обама коментира:  

Няма американско военно решение за разрастващата се криза в Ирак. Единственото дълготрайно решение за иракчаните е обединение и сформиране на правителство, което да включва всички – такова, което е представител на интересите на всички иракчани, и такова, което може да обедини нацията срещу "Ислямска държава".

Президентът благодари за помощта за иракчаните, оказана от Великобритания и Франция, и поясни, че Съединените щати са готови да си сътрудничат и с други страни.

Американската подкрепа за Абади идва на фона на критиките на предшественика му Нури ал Малики, който смята, че номинирането на Хайдер ал Абади може да се определи като нарушение на Конституцията.

Междувременно американските военовъздушни сили продължават хуманитарната си операция за бедстващите в планината Синджар, като заедно с това провеждат и военни действия. Според Пентагона операцията е малко вероятно да засегне възможностите на "Ислямска държава" в останалите части на Ирак и Сирия, а от Държавния департамент потвърдиха, че САЩ снабдяват с оръжия кюрдските сили в Севеврен Ирак за борба с групировката.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32