Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл приветства постигнатите договорености в Минск за прекратяване на огъня в Източна Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В администрацията на руския президент приветстват подписания в Минск протокол по време на консултациите на контактната група за реализиране на инициативите на президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко, заяви Дитрий Песков - говорител на  руския президент. По думите му Москва изразява надежда, че постигнатите договорености ще бъдат изпълнявани стриктно от всички страни и че преговорите за пълно урегулиране на кризата в Украйна ще продължат.

Руските медии съобщиха с гриф „мълния” новината от Минск за постигнатото примирие. Многократно в ефир звучат изявленията на участвалите в преговорите страни. Заедно с това се изтъква ролята на Русия и по-точно на нейния президент Владимир Путин, който преди няколко дни предложи конкретен план от седем точки за прекратяване на кръвопролитията в Източна Украйна. 

Същевременно политолози коментират, че не трябва да се възприемат днешните новини твърде еуфорично, тъй като прекратяването на огъня е само едно важно условие за началото на политически преговори за решаване на кризата. Реални резултати могат да се очакват единствено от предстоящите политически разговори за бъдещето на двете самопровъзгласили се републики в източната част на Украйна, смятат експертите и предупреждават, че докато Киев не признае техните ръководства, позитивни промени едва ли ще има.

На новините от Минск моментално реагираха валутните пазари в Русия с рязко поскъпване на рублата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32