Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Шойгу: Украйна носи цялата отговорност за катастрофата на малайзийския самолет над Донецка област

Снимка: BTA

Руският министър на отбраната заяви, че Украйна носи цялата отговорност за катастрофата на малайзийския „Боинг” над Донецка област.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу прие днес своя колега от Малайзия Хишамудин Хюсеин, който е в Москва за консултации с представители на руските власти във връзка с разследването на самолетната трагедия от 17-и юли.

Според Шойгу отговорността за катастрофата е на Киев, тъй като тя е станала във въздушното пространство на Украйна. По думите на руския министър, трагедията  не би се случила, ако Украйна решаваше своите вътрешни проблеми без използването на въоръжените сили. Шойгу  заяви още, че Русия е готова да окаже необходимата помощ на Малайзия за изясняване на причините за катастрофата, отнела живота на 298 души.

Разследването трябва да бъде независимо и безпристрастно и резултатите да станат достояние на световната общност, посочи руският министър на отбраната. По време на срещата стана ясно, че броени дни след като самолетът се разби над Украйна, Русия е изпратила на Киев списък с десет въпроса, но и до днес няма отговор. Отговорите на тези въпроси, според Сергей Шойгу, ще помогнат да се изясни какво точно се е случило в небето над Украйна и какво трябва да се направи, че да не се повтори подобен инцидент. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32