Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама: Продължаваме напред, защото като американци не отстъпваме пред страха

Снимка: БТА

Днес се отбелязват 13 години от атаките на 11-ти септември 2001, когато похитители отвлякоха самолети и ги използваха като оръжие срещу Съединените Щати. Около 3 хиляди души загинаха след терористичните атаки.

Америка прекъсва ежедневния си ритъм, за да почете паметта на хилядите загинали от атаките, които преди 13 години на този ден шокираха света. На церемония с участието на близки на загиналите на Кота нула в Ню Йорк бяха прочетени имената на жервтите. Подобно събитие имаше и в Шанксвил, Пенсилвания - мястото на катастрофата на Полет 93. През 2001 г. по време на отвличането пътниците са се опитали да спрат похитителите, преди самолетът да се разбие. Тези пътници ще получат посмъртно златен медал от Конгреса.

Президентът Барак Обама, първата дама Мишел Обама и вицепрезидентът Джо Байдън запазиха минута мълчание на поляната на Белия Дом.

В Пентагона министърът по отбраната Чък Хейгъл участва в частна церемония, посветена на жертвите. Там присъства и президентът Обама, който заяви, че продължаваме напред, защото като американци ние не отстъпваме пред страха.

Междувременно, часове преди отбелязване на трагедията, Обама представи своята стратегия за разрушаване на бойците от "Ислямска държава" в Ирак, като напомни, че заплахите от терористи все още съществуват.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

САЩ отбелязват 13-ата годишнина от атентатите на 11 септември

Съединените щати отбелязват днес 13-ата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 година с възпоменателни церемонии в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания. Президентът Барак Обама и съпругата му Мишел запазиха минута мълчание пред Белия дом. В..

обновено на 11.09.14 в 17:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32