Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русия се обсъждат варианти, при които страната може да бъде изолирана от глобалната интернет мрежа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Русия се обсъждат варианти, при които страната може да бъде изолирана от глобалната интернет мрежа, твърди вестник "Ведомости".

Темата за безопасността на руския сегмент от интернет ще присъства по време на заседанието на Съвета за сигурност на Русия в понеделник, което ще бъде ръководено от президента Владимир Путин, съобщава авторитетното издание.

Като се позовава на експерти от комуникационния бизнес, "Ведомости" посочва, че ще бъдат обсъдени редица решения за укрепване на суверенитета на руската част от световната мрежа, като бъде въведен особен режим за управление на интернет, предвиждащ възможността Русия оперативно да бъде изключена от глобалната мрежа.

До подобни действия ще се прибягва единствено при извънредни ситуации, като военни действия или сериозни протестни акции вътре в страната, твърдят експертите. Те са на мнение, че целта на държавата е не да изолира руския интернет от външния свят, а да го защити в случай на неприятелски действия, като, например, изключването на Русия от системата на IP-адресите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32