Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама: Вероятността в САЩ да се разрази епидемия от ебола е много малка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вероятността в САЩ да се разрази епидемия от ебола е много, много малка, обяви американският президент Барак Обама, който събра на спешна среща, посветена на болестта, свои министри и висши съветници.

Обама, който отложи няколко пътувания и остана в Белия дом, каза, че Америка трябва да бъде по-агресивна при справянето си със смъртоносния вирус. Думите му са на фона на увеличаващото се недоволство от медицински сестри, които смятат, че страната не е готова да се справи със ситуацията.

Това, което наредих на Центъра по контрол и превенция на болестите е в момента, в който някой е диагностициран с ебола, искаме да има отряд за бързо реагиране от тяхна страна, които да са на място възможно най-бързо (надявам се до 24 часа), за да могат да показват на болницата стъпка по стъпка какво точно трябва да се направи.

Президентът добави, че властите трябва да положат усилия, за да предпазят здравните работници. Обама каза още, че е уверен, че може да се предотврати епидемия от ебола в САЩ. Изказването му идва, след като втори медицински работник, Амбър Винсън, бе заразена с вируса при лекуването на Томас Дънкън, който почина миналата седмица в болница в Далас, Тексас.

Междувременно от Центъра по контрол и превенция на болестите се опитват да се свържат с всички пътници от полет, с който е пътувала втората заразена медицинска сестра, ден преди да бъде диагностицирана с ебола. Смята се, че пътувалите в един самолет с нея са имали много малък шанс да прихванат болестта.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32