Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарушения на закона са открити в над половината обществени поръчки на Агенцията по храните

Повече от половината от обществените поръчки, възлагани от Агенцията по храните, са направени в нарушение на закона, сочи одитен доклад на Сметната палата за периода от 2011-а до средата на 2013-а година. В Агенцията са открити близо 276 хил. лв. с неизяснен произход.

В три от общо четири проведени конкурса за назначаване на държавни служители в централното управление на Агенцията по храните конкурсната процедура е започнала с нарушение на нормативните изисквания, тъй като е открита незаета длъжност, са констатирали от Сметната палата. В Агенцията е допуснато и неправомерно отдаване на имоти - ветеринарни лечебници, които са държавна собственост, са предоставени безвъзмездно за ползване на частни ветеринари без правно основание. При шест от проверените 11 процедури за възлагане на обществени поръчки не са спазени изискванията. При изпълняваните от Агенцията европейски програми за контрол на заболяванията, договори за доставки по проектите са сключени с единствен участник в процедурата за възлагане на обществена поръчка, с което е допуснато договорните цени да са значително по-високи от обявената прогнозна стойност. Освен Сметната палата и Министерството на земеделието прави финансова проверка в Агенцията по храните. Според министъра реултатите от нея трябваше да са факт веднага след изборите. От агроведомството обаче отказват информация по темата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32