Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес в Русия е в сила забраната за внос и транзит на растителна продукция от Украйна

| обновено на 22.10.14 в 11:27

От днес Русия забранява вноса и транзита на растителна продукция от Украйна.
Забраната се въвежда по настояване на руската Федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол, която иска по този начин да предотврати проникването на руския пазар на подложените на санкции европейски плодове и зеленчуци. При проверките на границата много от идващите от Украйна земеделски стоки са били в съмнителни опаковки без да бъде посочен производителят.

Руските контролни органи предполагат, че става дума за реекспорт на ембарговите европейски продукти. Москва се оплаква също така, че не е получила задоволителен отговор от Украйна какви мерки е предприела за да предотврати тази практика, още повече, че в някой случаи е имало съмнения за доставката на  заразени плодове и зеленчуци, които са били подложени на карантина. 

За да бъде подновен вносът,  Русия настоява да получи от Украйна подробни данни за количествата  отглеждана продукция по видове и региони и ще настоява за гаранции, през границата да преминава само онази растителна продукция, която е  произведена в Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32