Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: В програмната декларация на ГЕРБ няма крайно неприемливи текстове

Снимка: БГНЕС

Снощи получихме проекта за декларация, имаме допълнения, днес предстоят разговори с представители на ГЕРБ, а нашето решение ще зависи от това дали ще видим някои от основните си приоритети в тази програмна декларация и ние ще изминем този път днес, каза в предаването "Преди всички" Ивайло Калфин от АБВ. 

Ние винаги сме говорили за политики и приоритети, затова се учудвам от реакциите на някои политически сили като ДПС, като БДЦ, които даже не са и прочели това, което ще прави правителството, но вече не им харесаха участниците в него. Единствената стабилна конструкция за съставянето на правителство беше между ГЕРБ и БСП, която ние бихме подкрепили. При положение че те не поискаха да участват в такава коалиция, този вариант вече не стои за мое голямо съжаление. Той би бил най-добър за страната. Особена е позицията на ДПС, на които не им харесват участниците. Вчера с изненада разбрах, че г-н Местан има проблеми с присъствието на АБВ. Там интересът е ДПС да се докаже и покаже, че е единствената възможна подкрепа за правителството. От това, което получихме вчера, крайно неприемливи текстове няма. Мисля, че декларацията се движи в добра посока. Има два или три текста, по които ще имаме резерви и трудно бихме могли да приемем, но за нас по-важни са предложените допълнения към нея. Нека да видим дали ще бъдат приети.

На въпрос дали мисли сериозно за поста на социален министър в това правителство, Калфин отговори, че още при първите разговори с ГЕРБ е имало разбиране, че единият от вариантите, при които АБВ би подкрепило правителството, е с участие в него.

А конкретно коя ще бъде фигурата също е нещо, което ще се обсъжда допълнително. Цялото участие в това правителство изглежда самоубийствено, но ако всеки застане отстрани и гледа как другите се мъчат да се справят, най-малкото е безотговорно. Моето име се спряга от медиите, не се спряга от решение, взето от органите на АБВ. 

Интервюто на Силвия Великова с Ивайло Калфин можете да чуете от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32