Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама: Имам силно желание да работя с новия Конгрес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Републиканци и демократи увериха, че ще работят заедно за управлението на страната след резултатите от междинните избори в САЩ, при които демократите загубиха лидерството в Сената, а републиканците оглавиха и двете камари на Конгреса.

По време на пресконференция Барак Обама каза, че е готов на компромиси. Имам силно желание да работя с новия Конгрес, за да могат следващите две години да бъдат колкото се може повече продуктивни, заяви той.

Американският президент-демократ начерта политики, по които има допирни точки с републиканците, но в същото време даде да се разбере, че по една от темите няма да има отстъпки. Той наблегна, че до края на годината ще действа сам, за да намали депортациите и да направи границите по-защитени: Не искам да кажа, че няма да има разногласия по някои въпроси, които защитаваме ревностно. Напротив. Конгресът ще приема закони, които аз не бих подписал. Убеден съм, че ще предприема действия, които Конгресът няма да хареса. Това е естествено, така работи демокрацията. Но винаги можем да намерим начин да работим заедно по теми, по които има широко съгласие сред американското общество.

По-рано вероятният нов лидер на сената Мич Маконъл коментира, че ако Обама прокара свои изпълнителни заповеди за имиграционната реформа, това би влошило отношенията му с републиканците, с които трябва да работи заедно във Вашингтон. Това е все едно да развееш червен флаг пред бик  да кажеш‚ ако не правите това, което искам, ще си го свърша сам.

Обама съобщи още, че ще поиска от Конгреса да разреши употребата на военна сила срещу групировката "Ислямска държава". Той смята, че е рано да се каже дали Съединените щати и партньорите им печелят битката с джихадистите. Кампанията срещу групировката в Ирак и Сирия ще е дълга и сложна, предупреди още президентът на САЩ.

Междувременно постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари обяви, че "Ислямска държава" е използвала химическо оръжие срещу кюрдите в Кобане. При артилерийския обстрел срещу града са били използвани снаряди със запалителни химически вещества, заяви Джафари. Той поиска ООН да разследва съобщенията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32