Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпушват строителството на Северната тангента на София със съдебни споразумения

Снимка: БГНЕС

За да се отпуши строителството на Северната скоростна тангента на София, Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще сключва съдебни споразумения със собствениците на имоти, предвидени за отчуждаване. Това предвижда правителствено решение, което предстои да бъде взето на днешното заседание на кабинета.

На председателя на Управителния съвет на АПИ ще бъде възложено да проведе преговори за сключване на съдебни споразумения със собствениците на имоти, които са обжалвали размера на определеното парично обезщетение или нямат влезли в сила съдебни актове.

Имотите бяха отчуждени през 2013 г., но повечето от собствениците им не приеха определената цена и срещу решението са образувани около 360 административни дела. Те са насрочени за разглеждане в периода март-ноември 2015 г., което поставя под риск изпълнението на проекта, чийто срок на завършване е 31 октомври 2015 г. Сключването на съдебни споразумения между страните по образуваните дела ще доведе до прекратяването им и започване на строително-монтажните работи по обекта.

Северната скоростна тангента е обявена за национален обект и за обект с национално значение. Трасето е с обща дължина от 16,5 км и преминава през землищата на Требич, Илиянци, Бенковски, Малашевци, Орландовци, Враждебна. С изграждането на този пътен участък се планира да бъдат свързани транзитните транспортни потоци между магистралите "Хемус" и "Тракия" с "Люлин" и пътя към Сърбия. За обекта е осигурено финансиране със средства от Европейския съюз, като сключеният договор за безвъзмездна финансова помощ е на стойност 235 млн. лв.

Очаква се на днешното си заседание Министерският съвет да приеме и постановление за преобразуването на Националния музей на българското изобразително изкуство и Националната галерия за чуждестранно изкуство в София в Национален музеен комплекс.

Целта е да се усъвършенства структурата на музейната мрежа в София чрез създаване на интегрирана музейна институция, която обединява функциите и богатите колекции на двата музея, организирана е в духа на най-съвременните тенденции и дава възможност за формиране на цялостна представа за развитието на българските визуални изкуства през вековете и техния художествен контекст в Европа и света.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ЕК одобри проекта за Северната скоростна тангента на София

С решение на Европейската комисия от вчера е одобрен проектът "Северна скоростна тангента от км 0+000 до км 16+540" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. Проектът ще се финансира в рамките на схема "Подкрепа за рехабилитация и..

публикувано на 05.06.14 в 11:59

Нови протести срещу отчуждаването на земи за Северната скоростна тангента

Пореден протест срещу отчуждаването на земи, влизащи в трасето на новостроящата се скоростна пътна дъга, наречена „Северна скоростна тангента“, се проведе днес пред сградата на Агенция „Пътна инфраструктура“. Искането на собствениците е да бъде..

публикувано на 30.04.14 в 14:18

Министър Терзиева: Изгражданeтo на Северната скоростна тангента на София не е пропаднало

15,5 млн. лева са спестени от зимно почистване на републиканската пътна мрежа при предвидени 60 млн. лв. - съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева. От ноември до края на март зимното почистване е..

публикувано на 17.04.14 в 11:23

Отново протест заради оценката на земите, отчуждени за трасето на Северната скоростна тангента

Около 50-60 собственици и наследници на земи, включени в трасето на Северната скоростна тангента на София, които трябва да бъдат отчуждени, се събраха днес на протест, подкрепен от ВМРО, пред Министерския съвет. Искането им е да бъде отменено..

публикувано на 05.03.14 в 13:22

Собственици на земи отново на протест заради ниски цени за отчуждаване на имоти на Северната тангента

Недоволни собственици на земи от столичния кв. „Илиянци” излизат днес отново на протест пред Агенция „Пътна инфраструктура” заради ниските, според тях, цени, на които се отчуждават имотите по трасето на Северната тангента. Протестът на недоволните..

публикувано на 17.02.14 в 08:28

Петър Диков: Рисковано е да заставаме зад претенциите на собствениците на имоти в района на Северната тангента

„Много рисковано е да заставаме зад претенциите на собствениците на имоти в района на Северната скоростна тангента, защото парите за обезщетение на тези хора се събират от данъкоплатците. Не всички българи са богати и могат да отделят пари за високи цени..

публикувано на 23.01.14 в 14:21

Собственици заплашват с гражданско неподчинение заради ниски обезщетения за строежа на Северната скоростна тангента

Жители на няколко столични квартала са в готовност за гражданско неподчинение заради строежа на Северната скоростна тангента. Това стана ясно от декларация от живущите и собствениците на земи в кварталите „Илиянци”, „Требич”, „Бенковски”, „Враждебна”,..

публикувано на 23.01.14 в 09:14

Собственици на земя до Северната тангента на Околовръстното протестират срещу ниски обезщетения

Собственици на земя протестираха втори ден пред Агенция "Пътна инфраструктура". Протестът е срещу ниската цена, която държавата дава за декар в района на Северната скоростна тангента на Околовръстното шосе на София. Хората са недоволни, че за..

публикувано на 22.01.14 в 12:53

Строителството на Северната скоростна тангента ще се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие"

С промяна в ПМС 245/2007 правителството разшири обхвата на допустимите разходи по Оперативна програма "Регионално развитие" като включи и разходите за строителство, реконструкция и рехабилитация на пътища 1, 2, и 3 клас извън Трансевропейската..

публикувано на 21.08.13 в 09:17