Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит и Бойко Борисов изразиха солидарността си с жертвите от Париж

Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит и премиерът Бойко Борисов осъдиха на среща всички прояви на тероризма и изразиха солидарността си с жертвите от нападенията в Париж и към френския народ.

Трудностите, пред които обществото ни беше изправено през изминалата година, върнаха мислите ни към вярата и желанието да се смирим. Убеден съм, че всеки извлече своите поуки в търсенето на най-верния път за развитието на държавата. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов на среща с Главата на Българската Православна Църква патриарх Неофит. 

На срещата премиерът и патриархът остро осъдиха всички прояви на тероризъм и изразиха солидарността си с жертвите от нападенията в Париж и към френския народ. 

Премиерът Борисов изрази  убедеността си,  че Българската православна  църква ще спомогне за поддържане на взаимното уважение между вероизповеданията. 

На срещата е било отбелязано, че има много теми и области, в които полето на действие на Църквата и на държавата се пресичат, и в които могат още по-активно да си сътрудничат.  След като са били отчетени добрите резултати от досегашното сътрудничество между БПЦ и изпълнителната власт, са били набелязани конкретни проекти, по които да продължи съвместната работа. 

Премиерът е  поел ангажимент държавата да търси средства за реставрацията на храм-паметника "Св.Александър Невски", както и за ремонт на сградата на  Богословския факултет. По време на срещата  са  били договорени и срещи на митрополити и представители на Българската Православна Църква с министри от кабинета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32