Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по транспорт в НС се събира извънредно заради спрените влакове

Заради нарастващото обществено напрежение след съкращаването на пътническите влакове Комисията по транспорт в Народното събрание се събира на извънредно заседание. 

Вчера БСП поиска спешно заседание на ресорната парламентарна комисия заради кризата в БДЖ и спрените железопътни превози.

Депутатите ще изслушат министъра на транспорта Ивайло Московски, който дни наред отказваше всякакъв коментар по темата, изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров ще представи финансовото състояние на холдинга.

Още в края на годината Московски обяви, че държавната субсидия за железницата е намалена с 40 милиона лева за 2015-а година и заради това се налага оптимизиране на влакове и служители. Част от съкращенията вече започнаха.

В началото на седмицата БДЖ спря от движение 38 пътнически влака, а на други 10 съкрати маршрута. От 1-ви февруари се очаква да бъдат спрени още 90 композиции.

Планирано е и съкращаване на 1500 служители на БДЖ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32