Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще анализира пренасочването на руския газ през Турция

Европейската комисия ще вземе окончателно решение по плановете на „Газпром” да пренасочи транзита на газ от Украйна към Турция, след като направи подробен анализ на икономическите, регулаторните и правни аспекти, както и на последиците от новия проект. Това съобщи говорителката на Комисията по въпросите на енергетиката Ана-Кайза Итконен

Без да посочва конкретно идеите за газов възел в България, Итконен подчерта, че трябва да бъдат разгледани всички варианти за газови доставки от Русия:

Европейската комисия призовава „Газпром” да остане в диалог с Европейския съюз на ранен етап и да разгледа всички варианти за доставка в Югоизточния регион. Сигурността на газовите доставки и сътрудничеството в Централна и Източна Европа и Украйна е от първостепенно значение за Комисията. Има широк консенсус за енергийната интеграция на този регион, както и за диверсификацията на доставките. Създадената през декември работна група на високо ниво скоро ще проведе първата си среща в София и ще разгледа всички предложения и идеи, които бяха дадени напоследък.

При всички случаи Еврокомисията очаква от руската странна да спазва задълженията си по сегашните договори за доставка на газ, добави говорителката. Комисията все още не е обсъждала с Турция проекта „Турски поток”, очаква се повече яснота за него да има след предстоящите днес в Брюксел разговори с турския премиер. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32