Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати искат оттегляне на предложението за фискални апарати във ведомствените бензиностанции

Депутати от различни парламентарни групи ще внесат законопроект за промяна в закона за ДДС, каза председателят на земеделската комисия Румен Христов. Това ще се случи, ако Министерството на финансите не оттегли предложението, което задължава ведомствените бензиностанциин на фермерите да монтират нивомери и фискални апарати за връзка с НАП. 

Монтирането на тези устройства ще струва между 15 и 20 хиляди на всяка фермерска бензиностанция, изчисляват експертите. Ако изискването не отпадне, много от бензиностанциите ще затворят и тракторите ще трябва да зареждат на обикновените бензиностанции. По закон обаче земеделската техника не може да се движи по републиканските пътища, което означава, че трактори и комбайни няма да има откъде да зареждат и така земеделската дейност ще бъде блокирана, каза Румен Христов.

Според него, вариантите са два, или финансовото министерство да изключи фермерите от наредбата, или депутатите да внесат промяна в закона за ДДС и ефектът да е същият, да отпадне изискването към земеделците. Според Христов, такова предложение ще получи тематична подкрепа от всички парламентарни групи. Възможен е и компромисен вариант - поне с половин година да се удължи срока, в който фермерите да монтират фискални апарати и нивомери.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Предлагат изключение за земеделците от изискването за ведомствените бензиностанции

Изискването от тази година ведомствените бензиностанции да бъдат приравнени с търговските обекти и да имат директна връзка с Националната агенция за приходите ще създаде неудобства за земеделските производители, предупредиха депутати от всички парламентарни..

публикувано на 15.01.15 в 14:30

Земеделски производители с ведомствени бензиностанции очакват да отпадне разпоредбата за електронно свързване с НАП

Земеделски производители от Силистренска област, които имат ведомствени бензиностанции в стопанствата си, очакват новата разпоредба за електронно свързване на тези обекти с НАП да отпадне. Земеделците смятат монтирането на нивомери и устройства за..

публикувано на 13.01.15 в 16:39

Радослав Христов: Вече има запечатани ведомствени бензиностанции, което е недопустимо

От 1-ви януари земеделските производители са задължени да отчитат пред НАП горивата от ведомствените бензиностанции с касови апарати и нивомерни устройства. Промяната е направена тихомълком в Закона за данъка върху добавената стойност, която беше..

публикувано на 12.01.15 в 10:25

Започват проверки във ведомствените бензиностанции

Масови проверки във ведомствените бензиностанции започват МВР, Националната агенция за приходите и Агенция "Митници“. Причината са получени множеството сигнали, че там се продават горива в нарушение на закона. Досега за тях не съществуваше изискването за..

публикувано на 09.01.15 в 15:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32