Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В годишната си реч Обама поиска инициативи в подкрепа на средната класа

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Инициативи в подкрепа на средната класа, увеличаване на данъците за богатите и призив за междупартиен консенсус бяха сред основните послания в годишната реч на американския президент Барак Обама "За Състоянието на Съюза". Обама поиска от Конгреса да вдигне икономическото ембарго, наложено на Куба, и да му даде по-големи правомощия да преговаря за търговското споразумение с ЕС.

В продължилата малко над един час реч президентът говори за нов етап в американската история с по-силна средна класа. Той се обяви за пореден път против политиканстването и призова за действия в Конгреса, които да помогнат на хората да усетят положителните показатели на икономиката.

По въпросите за международната политика Обама наблегна на нуждата от коалиции и партньорства с други страни при борбата с "Ислямска държава" и заяви, че "руската агресия" в Украйна е изолирала страната. Президентът призова да не се налагат нови санкции на Иран, тъй като това ще означава провал на дипломатическите усилия, които са приоритет в преговорите за ядрената програма.

Съпругата му Мишел Обама го аплодира от ложата си, когато той спомена, че пред него не предстоят бъдещи избирателни кампании, като уточни, че е спечелил и двете, в които е участвал. Аплодисменти след това изказване имаше и от републиканците, които обвиниха сегашният обитател на Белия дом в арогантност. В същото време до първата дама стоеше и освободеният от Куба Алан Грос, който получи бурни ръкопляскания от залата. 

Обама засегна и обвиненията за прекомерно насилие срещу чернокожи от полицията, като каза, че са необходими промени в криминалната система на Америка, така че тя да служи на всекиго.

Шестата реч на Обама за състоянието на Съюза се приема като старт на предизборната кампания на кандидата на демократите за Белия дом за изборите през 2016-а.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32