Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвя се нов Закон за бежанците

Снимка: МВР

Подготвя се нов Закон за бежанците, съобщи главният секретар на ресорната Държавна агенция Златко Александров на среща с жителите на Харманли. Стана ясно, че бежанският център в града няма да стане от затворен тип.

Хората от Харманли се притесняват от терористи и престъпници, искат сигурност. На среща с представители на различните институции жителите попитаха:

Как влизат тези хора? Как си взимат статута? Какви права имат? Какви привилегии имат?

Центърът в Харманли няма да стане от затворен тип, обясни главният секретар на Държавната агенция за бежанците Златко Александров:

Това е българското законодателство. Няма понятие „затворени центрове“.

Ще бъде приет нов закон за бежанците, каза още той:

Предстои на държавата да интерполира последната директива, което сме задължени да направим до 20-и юни тази година, защото за това, че законът не беше приет на 27-и януари започна наказателна процедура срещу България.

Агенцията за бежанците е поискала допълнителни средства за здравна грижа от които една част ще бъде за заплащане на болничната помощ от местната болница.

Главният секретар на Агенцията за бежанците Златко Александров допълни, че към момента има по-малко от 100 запитвания от страни от Западна Европа за връщане на бежанци у нас, но те няма да бъдат удовлетворени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32