Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проруските сепаратисти се отказват от преговорите за мир с Киев

| обновено на 23.01.15 в 17:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Проруските сепаратисти в Украйна отказват преговори с властите в Киев. Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко отхвърли възможността за нови преговори за примирие. Той заяви, че силите на сепаратистите възнамеряват да започнат офанзива в цялата Донецка област. Ще стигнем до самата граница на Донецка област, подчерта Захарченко. Захарченко също обвини Киев, че не е определил официални лица за преговори:

До момента Украйна не е назначила официални лица, които са в състояние да водят преговори от нейно име. Ще чакаме. Официално се назначава и се изпраща човек. Вече поканих Порошенко на посещение да си поговорим.

В същото време председателят на украинския Съвет за национална сигурност Олександър Турчинов съобщи, че "руски терористични групи" са започнали мащабна офанзива в източните области на страната и нарушават примирието.

Броят на жертвите от конфликта в Източна Украйна вече надхвърля пет хиляди души, но е възможно цифрата да е значително по-голяма, съобщиха от Комисариата за човешките права към ООН. Броят включва 262 убити при сраженията между проруските сепаратисти и украинската армия само за последните девет дни. Според Агенцията за бежанците към ООН новите правила за сигурност на правителството в Киев затрудняват доставките на хуманитарна помощ за зоната на конфликта.

ЕС ще обсъжда днес дали да увеличи финансовата помощ за Украйна на 2,5 милиарда евро. До момента ЕК беше предложила да отпусне 1,8 милиарда евро на Киев. 

Освен това Съюзът призова за "безпристрастно разследване" на убийството на осем цивилни в тролейбус в град Донецк при сражения между проруските сепаратисти и украинската армия.

Ескалацията на сраженията и сериозните нарушения на примирието от незаконни въоръжени групи в Източна Украйна доведоха до трагичната смърт и на цивилни, и на военни, заяви говорител на първия европейски дипломат Федерика Могерини.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Според Путин Киев е виновен за влошаващата се ситуация в Донбас

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не е получила ясен отговор на предложението си за изтегляне на тежките оръжия от фронтовата линия в Източна Украйна. Според Путин вина за влошаващата се ситуация в Донбас имат властите в Киев. Не само не..

публикувано на 23.01.15 в 13:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32