Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специално звено в БДЖ следи кражбите на гориво

| обновено на 27.01.15 в 14:56
Снимка: БГНЕС
В Българските държавни железници (БДЖ) тече вътрешно разследване във връзка с кражбите на гориво. Направената досега проверка показва, че за 2 години работата е намаляла, но дружеството има преразход повече от 2 милиона лева. Създадено е и специално звено, което ще се занимава с кражбите на гориво.

В кражбите са участвали хора от всички звена на дружеството "Товарни превози", съобщи управителят му Любомир Илиев. За 2013-а година са заловени 65 души, за 2014 – 35. Сред тях обаче няма уволнени.


Имаме забележки, имаме "последно предупреждение", тоест тези хора са си на работа и продължават най-вероятно да крадат.


Илиев дори намекна, че в кражбите е участвало и бившето ръководство на БДЖ - предишния изпълнителен директор Християн Кръстев и неговия заместник Чавдар Трендафилов.


Поръчките на гориво - т.е. цистерните на гориво се съгласуват по веригата. Всички разходи и норми излизат от дружеството, но със сигурност в старата структура, която заварихме в края на ноември 2014-а, всяка заявка се е съгласувала от ръководството на холдинга. Да, от тях са се съгласували със сигурност
.

Председателят на директорите на БДЖ Велик Занчев побърза да уточни, че за това няма преки доказателства: 

Договорът за горивото е между "Холдинг БДЖ“ и "Лукойл – България“ и е нормално от гледна точка на това - на оптимизация на горивото, да бъде съгласувано от холдинга. Но преки доказателства за това, че някой от бившето ръководство на БДЖ да има отношение към тези кражби, няма. 

За да спре кражбите, дружеството е създало специално звено, което ще следи дали локомотивите се източват. Ще бъде възстановено GPS-проследяването и видеонаблюдението във всички пунктове за зареждане на гориво, тъй като сега камерите не работят.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32