Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 13 хил. акта за незаконна сеч са издали горските инспектори през 2014-а

Снимка: Кети Тренчева

Близо 13 хиляди акта за незаконна сеч са издали горските инспектори през 2014-а година, 68 души са осъдени, общият размер на глобите е почти 1,5 млн. лева. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Костов. Според Костов не сечите в горите, а непочистените корита и лошата инфраструктура са причина за наводненията.

26 горски служители са лишени от възможност да работят заради нарушение и подозрение за участие в различни схеми за незаконна сеч през последната година. Не сечта обаче е проблем. През 2014-а година планираният добив е за 5,3 милиона кубика, добити са 4,9 милиона. Годишно се отсича около процент от общия дървесен запас. Проблемът е, че се сече неравномерно и там, където има достъп заради липса на пътища и горска техника. Фирмите, които добиват дърва, години са били без сериозни договори:

Поради това те не са инвестирали в техника и технологии. Работниците, които извършват една много тежка работа, най-често са най-необразовани и са често пъти в сивия сектор.

Едва 15 процента от българските гори са сертифицирани:

Сертификацията означава, че всичко, което се прави в гората, е по правилата, по закон и е в светлата част на икономиката, че тези, които работят, са с осигуровки, че добитият продукт е законен.

Официални данни за незаконната сеч няма. По данни на агроведомството тя е около 40 хиляди кубика годишно, което се разминава драстично с данните на неправителствените организации, които говорят за милион кубически метра незаконна сеч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32