Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху предупреди Конгреса на САЩ срещу лоша сделка с Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди планираното споразумение по иранската ядрена програма в реч пред Конгреса на САЩ:
 
Споразумението, от което се очаква да спре надпреварата във въоръжаването, напротив, ще породи ядрена надпревара в най-опасния регион на света. Това няма да е сбогом на оръжията, а сбогом на контрола над оръжията. Иранският режим е голяма заплаха за Израел, но и за мира в целия свят. Трябва всички заедно да спрем марша на завоевание, потискане и терор на Иран
Нетаняху бе дълго аплодиран при пристигането си от присъстващите американски конгресмени, въпреки че петдесетина демократи безпрецедентно бойкотираха речта му. Речта на Нетаняху се явява предизвикателство към президента  Барак Обама, който не бе уведомен за идването му в Конгреса. Поканата към израелския лидер  бе отправена от председателя републиканец на Камарата на представителите Джон Бейнър, който не се консултира с Белия дом, предизвиквайки гнева на администрацията на Обама. Белият дом по-рано обърна внимание, че визитата на Нетаняху е организирана непосредствено преди парламентарните избори в Израел, които ще се произведат по-късно този месец.

Нетаняху държи реч пред американския Конгрес за трети път. Единственият друг държавник, достигнал този рекорд, е бившият британски премиер Уинстън Чърчил.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32