Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама призова за реформи в органите на реда за по-добра защита на гражданските права

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама призова за реформи в политиките на органите на реда с цел да се постигне напредък в сферата на гражданските права. Той коментира доклада на Министерството на правосъдието, в който бяха разкрити множество случаи на расова дискриминация от полицията във Фъргюсън, щата Мисури.
По време на открита среща в колежа "Бенедикт" в Южна Каролина президентът Обама каза, че след разкритията за предразсъдъци спрямо афро-американците, Фъргюсън трябва да вземе решение как да продължи напред:
Те трябва да решат дали ще се договорят с Министерството на правосъдието, за да поправят това, което очевидно е една неработеща и расово предубеденa система.
В противен случай Обама каза, че срещу управляващите в предградието на Сейнт Луис може бъде заведено дело. Президентът добави, че общността и полицията трябва да работят заедно за адресиране на напрежението и препоръча да не се подохожда с негативната нагласа, че нищо няма да се промени.
Въпреки че Обама посочи често използваната официална позиция на американското правителство, че расовите предразсъдъци не са нещо типично за цялата страна, той подчерта, че случилото се във Фъргюсън не е „изолиран инцидент“. 
След доклада на Министерството на правосъдието кметът на Фъргюсън Джеймс Ноуълс съобщи, че един полицай е уволнен, а двама са отстранени от длъжност до второ нареждане, докато тече разследване за изпращане на расистки и-мейли. 
По-късно стана ясно, че двамата остранени са подали оставка. Очаква се след около две седмици Министерството на правосъдието и властите във Фъргюсън да се срещнат, за да обсъдят план за подобряване на ситуацията.
Днес американският президент ще участва в отбелязването на 50 годишнината от историческата демонстрация в Селма, щата Алабама, при която униформени използват прекомерна сила срещу присъстващите. Събитието познато като „Кървавата неделя“ довежда до промяна в американското законодателство, като забранява расовата дискриминация при гласуване. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32