Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работниците от "Дунарит" протестираха на Дунав мост

Снимка: Ася Пенчева

Повече от 500 работници от военния завод "Дунарит" в Русе излязоха на предупредителен протест на Граничния пункт "Дунав мост". Лицензът на оръжейното предприятие беше отнет за срок от четири месеца заради икономическата и финансовата му нестабилност и по сигнал от службите. 

Протестиращите поискаха оставките на министъра на икономиката Божидар Лукарски и на членовете на Междуведомствения съвет по отбрана към МС. С решение на САС от вчера, "Дунарит" пое глътка въздух. Съдът спря отнемането на търговските лицензи и това означава, че заводът може  да работи с досегашния лиценз, независимо дали Междуведомственият съвет по отбрана към МС ще обжалва това определение в дадения му седемдневен срок. Това обаче не отказа работниците от протести, те дори се заканиха да пътуват с автобуси до София. 
Лидерът на КНСБ в завода Диана Георгиева:
Единствените искания на работещите в "Дунарит" са запазване на работните ни места, изхранване на семействата ни и най-вече, незабавно да въведат в действие решението на Софийския съд. Досега "Дунарит" вървеше стремглаво нагоре, сега се спускаме стремглаво надолу. Това, което е най-лошо, стресовата ситуация, а ние работим с взривни материали, а работата с взривни материали изключително спокойствие изисква.
Решението на САС дава възможност предприятието да осъществи планираните четири доставки на готова продукция, но според работниците те ще бъдат провалени. Спирането на лиценза от една страна ще доведе дружеството да фалит, от друга ще стане причина за международен скандал, а от трета 750 души ще останат на улицата като сред тях има и цели семейства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32