Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 млн. лева е очакваната загуба заради забраната за износ на дървесина

Снимка: БГНЕС

40 милиона лева е загубата, която ще претърпят дърводобивните фирми заради наложената забрана за износ на дървесина, изчисляват от бранша. Фирмите-износители на дървесина подготвят протестни действия. 

С цел намаляване на незаконната сеч и със съгласието на всички партии, парламентът наложи тримесечна забрана за износ на дървесина, която влезе в сила от десети март. Това се случи въпреки позицията на ресорното министерство, че контролът върху сечта ще има по голям ефект за опазването на горите от забраната за износ. Условието на мярката е, в тези три месеца да се направят промени в закона за горите, които да намалят бракониерството. 

Според фирмите износителки на дървесина обаче, забраната противоречи на принципа за свободно движение на стоки в ЕС и пречи на изпълнението на  поети договорни ангажименти. Утре фирмите от бранша ще обявят дата и място на подготвения протест, както и последващи действия, ако забраната не бъде отменена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32