Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама: В следващите няколко години има малка вероятност за мир между Израел и Палестина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама заяви, че в следващите няколко години има малка вероятност за мир между Израел и Палестина. Той поясни, че причина за това е позицията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

Администрацията на Барак Обама обмисля дали да подкрепи в ООН идеята Палестина да бъде призната като суверенна държава, след като по време на предизборната кампания в Израел премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че докато той е на власт, няма да допусне съществуването на държавата Палестина. Въпреки че в последствие Нетаняху смекчи позицията си, от Белия дом са скептични и скоро не очакват мирно решение на конфликта в Близкия изток. 

Нетаняху преди изборите заяви, че докато той е министър-председател, палестинска държава няма да възникне. А аз повярвах, че е имал именно това предвид, каза Обама и добави:

След това той посочи, че не е използвал думата "никога", но има няколко условия за потенциалното създаване на палестинска държава. Разбира се, условията са такива, че няма как да се изпълнят в близко бъдеще.

Президентът говори за изказването на Нетаняху по време на пресконференция с гостуващия президент на Афганистан Ашраф Гани.

Обама засегна и публикуваната статия в "Уолстрийт Джърнъл", която обвинява Израел в шпионаж по време на преговорите за ядрената програма на Иран. Президентът отказа да коментира класифицирана информация, но увери, че Израел и регионалните партньори са получавали официални данни за развитието на разговорите. Израел отрича да са шпионирали.

Барак Обама каза още, че се е срещал с Бенямин Нетаняху повече от който и да е друг лидер и даде да се разбере, че отношенията между двамата са "като между бизнесмени".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32