Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС, групата 5+1 и Иран приеха параметрите на бъдещо споразумение за ядрената програма

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Шестте световни сили и Иран приеха ключовите параметри на бъдещо всеобхватно и окончателно споразумение по иранската ядрена програма, съобщи в Лозана върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

Капацитетът на Иран за обогатяване на уран ще бъде намален, добави Могерини. Ядреният обект във Фордо ще бъде трансформиран в център по ядрена физика и в него няма да има ядрени материали.

Бъдещото споразумение между световните сили и Иран ще трябва да бъде одобрено от Съвета за сигурност на ООН, каза ръководителката на европейската дипломация. Ройтерс цитира западен източник, че дейностите на Иран по обогатяване на уран ще бъдат наблюдавани 10 години, ако до 30-и юни бъде постигнато всеобхватно споразумение. Ройтерс цитира туит на иранския президент Хасан Рохани, че работата по съставяне на проекта за споразумение ще започне веднага и ще завърши на 30-и юни.

Постигнато е съгласие по ключовите моменти от споразумението с Иран, обяви и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун заяви, че постигнатото на преговорите в Лозана рамково споразумение по иранската ядрена програма ще отвори пътя към мира и стабилността в Близкия изток, предаде Франс прес.

Русия приветства документа, който според нея е признание на безусловното право на Техеран да развива гражданска ядрена програма, предаде Франс прес.

В руското изявление се споменава, че предстои тежка работа на експерти за изготвяне на техническите норми на споразумението.

Външният министър на Иран обяви, че след финализиране на документа ще паднат всички санкции срещу Иран.

Американският президент Барак Обама и държавният секретар Джон Кери приветстваха постигнатото. Обама призова законодателите да подкрепят усилията на американската дипломация. Той увери, че предвижданият безпрецедентен строг контрол над ядрената програма на Иран няма да позволи на страната да разработи ядрено оръжие.

В свое изявление републиканецът от Северна Каролина Марк Медоус, който е в комисията по външна политика към Камарата на представителите, коментира, че е обезпокояващо как президентът Обама и секретарят Кери са обявили преждевременна победа. Според него рамковият договор се осланя на сляпата вяра и доверие спрямо това една мошеническа държава да държи на думата си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32