Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебните заседатели в САЩ започват обсъждане на присъдата на Джохар Царнаев

Атентатът в Бостън
Съдебните заседатели в САЩ започват обсъждане на присъдата срещу Джохар Царнаев, обвиняем в делото за атентата по време на Бостънския маратон през 2013 година. Според обвинението, Царнаев умишлено е извършил терористичния акт срещу невинни американци. Защитата му твърди, че младежът е бил принуден от брат си. След произнасянето на присъдата, ще се премине към процес, на който трябва да се реши дали Царнаев да бъде екзекутиран.

На фона на потресаващи подробности от трагедията от 15 април 2013-та, когато загинаха трима и бяха ранени над 240 прокурорът по делото Алок Чакраварти каза, че Джохар Царнаев е искал „да накаже Америка.“ В заключителната си пледоария преди присъдата Чакраварти обвини 21-годишния мъж в преднамерени екстремистки действия.

Ответникът е смятал, че неговите ценности са по-важни от тези на хората около него, заяви прокурорът.

Джуди Кларк - главният адвокат на Царнаев наблягаше, че клиентът й по това време е бил „тийнейджър“ и „дете“. Тя поясни, че атаката е оркестрирана от брат му – Тамерлан Царнаев, който загина при престрелка с полицията.

Ние не отричаме, че Джохар е взел изцяло участие в събитията, но те нямаше да се случат без Тамерлан, аргументира се адвокатът.

Адвокатите на подсъдимия приведоха като доказателство фактът, че повечето пръстови отпечатъци по останките от бомбите не са били на Джохар. Така защитата полага основните за следващата фаза, при която ще се аргументира със смекчаващи вината фактори и вместо предвижданото смъртно наказание ще настоява да се присъди доживотен затвор.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32