Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейството на убития с 8 куршума чернокож завежда съдебен иск

Семейството на чернокожия мъж, разстрелян в гръб от бял полицай при пътна проверка в Норт Чарлстън, Южна Каролина, смята да заведе съдебен иск. В разпространено видео от инцидента в събота, се вижда как офицерът Майкъл Слейгър стреля няколко пъти по Уолтър Скот, който се опитвал да избяга.

Убийството на 50-годишния Скот доведе до бързи действия от страна на властите, които са арестували офицера по-малко от час, след като са се запознали с видеото. По-късно 33-годишният офицер беше уволнен. В момента той е задържан, без право на пускане под гаранция.

Крис Стюърт - адвокат на семейството на загиналия, заяви, че кадрите от случилото се са наложили допълнителни действия:

Ще заведем огромен иск за нарушаване на гражданските права, защото това, което видяхме, е много отвратително и много болезнено. Той е бил покосен от пет от осемте изстрела. Два са били фатални.

Местни медии съобщиха за протест пред сградата на общината в Норт Чарлстън, по време на който присъстващи са настояли за справедливост и са засегнали водения дебат в американското общество за използването на полицейска сила, особено срещу невъоръжени чернокожи мъже.

Междувременно на разгорещена пресконференция, на фона на възгласи: "Без справедливост няма мир!", кметът на Норт Чарлстън Кийт Съми съобщи, че нарежда задължително носене на камери от патрулиращите полицаи в града. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32