Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френското правителство подготвя допълнителни мерки за охрана на обществени сгради

Манюел Валс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френското правителство подготвя допълнителни мерки за охрана на обществени сгради след ареста на мъжа, заподозрян в подготовка на атентати срещу църква край Париж. Пет атентата са били предотвратени във Франция след терористичните атаки от януари, съобщи френският премиер Манюел Валс

Никога в историята ни не сме били изправени пред такава терористична заплаха, заяви френският премиер Манюел Валс пред радио France Inter, коментирайки поредния опит за атентат край Париж. Министърът потвърди, че заподозреният за подготвянето на атаката алжирец Сид Ахмед Глам не е действал сам. Всичко показва, че атаката е била подготвяна с участието на друго лице, вероятно в Сирия. Била е дадена недвусмислена заповед за нападение срещу църква, обясни Валс.

Френската полиция издирва съучастници на мъжа, задържан случайно след като е искал медицинска помощ заради раняване. Откривайки голямо количество оръжие в автомобила му, полицията се натъкна на улики за подготвяния атентат и разкри връзката с убийството на млада французойка, която беше открита застреляна в колата си в неделя.

Според прокурора на Париж Франсоа Молен при обиска в дома на заподозрения са открити документи за "Ал-Кайда" и "Ислямска държава". Негови роднини твърдят пред медиите, че Сид Ахмед Глам е имал странни мисли за Сирия и е бил обсебен от религията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32