Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маркират отрязаната дървесина с пластини с уникален идентификационен номер

| обновено на 05.05.15 в 18:52
Снимка: Радио ВИДИН

Държавните горски предприятия започват допълнително маркиране на отрязаната дървесина с пластини с уникален идентификационен номер. Целта е да се намали бракониерската сеч и кражбата на дървен материал.


Близо 7 млн. лв. ще отделят шестте държавни горски предприятия за маркиране на дървесина като очакванията са в близката една година поне половината от средствата да се възстановят от намалени кражби. Пластините с уникален номер ще се поставят на всяко отрязано дърво при едрата строителна дървесина и по три на кубичен метър от по-дребната. Номерата им предварително ще се въвеждат в електронна система, което позволява да бъдат проследявани. Веднъж поставени пластините не могат да се свалят, защото се чупят, а всеки ден горските ще отчитат броя на сложените пластини, за да се избегне злоупотреба и търговия с тях. 

Директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов обясни: Към всеки превозен билет, който издаваме електронно, се прави допълнителен опис, в който се описват всички пластини. Определен е редът, по който се маркират различните асортименти дървесина. Идеята е, че дървесина, без такава пластмасова пластина, ще бъде много по-лесно разпознаваема за незаконно транспортирана дървесина. Предстои процедура за нови електронни терминали, в които автоматично ще се нанасят номерата на пластините и всичко това ще върви онлайн и всички контролни органи ще могат на момента да проверят автомобила, който превозва дървесина. Така ние мислим, че голяма част от незаконното транспортиране ще бъде преустановено.

Практиката за такъв тип маркиране на дървесина е отдавна позната и утвърдена в Европа, тъй като осигурява проследяване на всяка отрязана дървесина от гората до крайния потребител.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32