Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторият пилот на Еърбъс А320 на компанията "Джърмануингс" е "репетирал" снижаването

| обновено на 06.05.15 в 17:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френското бюро за разследвания и анализи на авиокатастрофи публикува доклад, потвърждаващ вината на втория пилот на германския Еърбъс А320 на компанията "Джърмануингс", който се разби в Алпите през март със 150 души на борда. 27-годишният Андреас Лубиц е "репетирал" фаталните маневри за спускането на самолета по време на предишния си полет.

При анализа на черните кутии на самолета, който се разби по време на полета Барселона - Дюселдорф, експертите са прослушали и записите от сутрешния полет на отиване към Барселона. В зоната над Пиринеите вторият пилот Андреас Лубиц, чиито психически отклонения станаха известни, е предприел съвсем неоснователни маневри за снижаване на самолета при краткото отсъствие на командира на борда - точно както във фаталния сценарий на връщане. Дали тези маневри са били "репетиция" или направо неуспешен опит за катастрофа, се пита днес вестник "Монд".  Докладът потвърждава, че вторият пилот е заключил кабината отвътре и не е отговарял на командира, направлявайки съзнателно самолета към планинския склон.  По-нататък разследването ще се насочи към въпросите за контрола на психическото състояние на екипажите и нормите за сигурност в пилотските кабини.

Авиомедицинският център на "Луфтханза" два пъти е отказвал на Лубиц разрешение за полети през април 2009 заради депресия, заявиха френските следователи. В издаденото през юли 2009 г. разрешително е вписано ограничение, изискващо редовни медицински прегледи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32