Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Москва се проведе грандиозен военен парад за 70-годишнината от победата

| обновено на 09.05.15 в 20:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Русия чества днес 70-ата годишнина от победата във Великата отечествена война срещу хитлеристка Германия. Още от рано сутринта започнаха паради на победата в 28 града, в които участват над 76 хиляди военнослужещи, около 2 хиляди единици бойна техника, близо 240 самолети и хеликоптери и 51 военни кораба. Кулминация на честванията беше военният парад на Червения площад в Москва, който продължи близо два часа.

В началото на парада руският президент Владимир Путин приветства военнослужещите и хилядите московчани и гости на града:

Поздравявам ви за 70-годишнината от победата във Великата отечествена война. Днес, отбелязвайки тази свещена юбилейна дата, отново осъзнаваме пълната грандиозност на победата над нацизма.

Путин предупреди за опасността на нацистката идеология дори в съвремието:

И днес, 70 години по-късно, историята отново ни призовава към разум и бдителност. Не трябва да забравяме, че идеята за расово превъзходство и изключителност е привилегия на най-кръвопролитната война в историята на човечеството.

По паважа на историческия Червен площад преминаха над 16 хиляди военнослужещи от всички родове войски и близо 200 единици сухопътна военна техника. В парада участваха бойни машини от Втората световна война и войници с исторически униформи, а също така чуждестранни военни от страните от ОНД, от  Индия, Монголия, Сърбия и Китай. Президентът Владимир Путин на Червения площад

Проведена бе и първата публична демонстрация на някои най-нови образци руска бронирана техника, разработена на платформите „Армата”, „Курганец” и „Бумеранг”.

Над 2300 души - ветерани и гости - наблюдаваха парада от трибуните на площада. Сред гостите от чужбина са близо 30 държавни и правителствени ръководители, а също така генералните секретари на ООН Бан Ки-мун и на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

След края на парада Бан Ки-мун благодари за поканата на руския президент Владимир Путин. В интервю за агенция ТАСС Ки-мун подчерта, че парадът на 9 май е важно събитие от световен мащаб: Това е не просто военен парад, а събитие, на което световните лидери и хората от целия свят се събират, за да потвърдят отново желанието за опазване на мира и неприкосновеността на правата на човека, заяви още генералният секретар на ООН. Той допълни, че е важно всички хора по света да живеят без страх от война, без ненавист и в хармония помежду си.

След края на парада Владимир Путин и чуждестранните лидери, участващи в празненствата, положиха венци на гроба на Незнайния воин на Кремълската стена. При полагане на венците Путин бе съпроводен от президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев и на Китай Си Цзинпин.

Честванията продължиха с тържествен прием в Кремъл, даден от руския президент за ветераните и почетните гости. Пред тях Путин заяви:

Духът на съюзничество, изграден през годините на Втората световна война, и днес трябва да ни служи за пример на партньорството на всички страни по света в името на справедливи цели, в името на световния мир.

В днешните чествания участват и над 160 ветерани от войната. Сред тях е и 95-годишният Борис Соколов, последният жив оператор на Червената армия. В интервю за „Евронюз“ Соколов, участвал в освобождението на Полша и навлизането в Берлин, посочва:

Нашето оръжие беше камерата. Имахме за задача да заснемем войната на лента, а не да участваме в битките. Стреляхме с камерата, не с пушки… Навлязохме във Варшава по понтонни мостове, а войниците от полската армия прекосяваха р. Висла. Заснехме ги, а след това и първия парад на полските войски в освободена Варшава.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу приветства военнослужещитеНай-паметният момент за Соколов е когато заснема как фелдмаршал Вилхелм Кайтел подписва акта за безусловна капитулация на Германия на 8 май, с което официално се слага край на Втората световна война.

Огромното мнозинство лидери на западни държави - съюзници на Русия във войната срещу нацистка Германия - отказаха да пристигнат за честванията на 9 май в Москва, защото я упрекват, че подкрепя и въоръжава проруските сепаратисти в Източна Украйна, което Русия категорично отрича.

Парадът завърши с прелитането над Червения площад на бойни хеликоптери и самолети, сред които и стратегически бомбардировачи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32