Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен форум търси дългосрочна стратегия в сектор "Земеделие"

| обновено на 04.06.15 в 15:29
Снимка: Радио Видин

Разработването на дългосрочна стратегия за сектор "Земеделие и развитие на селските райони" в България и предизвикателствата в земеделския сектор ще бъдат обсъдени на международен форум в София. 

Населението в Европа и света се увеличава, необходимостта от храна расте, водните ресурси намаляват, енергията е все по-скъпа, климатичните промени правят земеделските култури и домашните животни все по-уязвими, отчитат от статистиката. Всичко това ще има сериозни последствия за селското стопанство и препитанието в селските райони и своевременно трябва да се вземат решения за промяна в сектора. 
Световната банка, съвместно с Министерството на земеделието, организират конференция, на която ще се търсят отговори на въпросите как трябва да се модернизира селското стопанство, как да се подновят системите за напояване, как да се управлява рискът.

Министърът на земеделието Десислава Танева заяви: Никога не си говорим на тема държавна подкрепа, а на практика тя е неограничена. Това поставя в различна изходна позиция отделните страни-членки на ЕС, тъй като възможностите на техните национални бюджети са различни. Добре е в европейските правила, уреждащи държавните помощи, да има правила относно размерите, обхвата, секторите, по които да се прилагат.

Другият проблем, който стои пред сектора у нас, е липсата на ясен регламент за това кой кой е в браншовите организации в земеделието, коментира още Танева.

В конференцията освен български министри и депутати и експерти от Световната банка, ще участва и бившият еврокомисар от земеделието Дачиан Чолош.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32