Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Ренци се обявиха за пълното прилагане на Минското споразумение

| обновено на 10.06.15 в 17:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин заяви, че пълното прилагане на споразумението от Минск е основната предпоставка за прекратяване на сраженията в Източна Украйна:

И Русия, както и Италия, искам да подчертая, са за пълното прилагане на Минските договорености. В съгласувания в беларуската столица документ са посочени всички ключови аспекти на урегулирането. За съжаление, те не се изпълняват напълно, а произволно.

На съвместна пресконференция с Путин в Милано италианският премиер Матео Ренци подчерта:

"Договорът   „Минск 2” е пътеводната звезда, компасът, отправната точка  на всички усилия. Вярвам, че всички ще работят добронамерено  за излизане от конфликта в Украйна.”

Руският президент отбеляза, че с италианския премиер са обсъдили не евентуалното отменяне на санкциите срещу Русия, а как те пречат на икономиките на двете страни. Путин призна, че за момента не вижда възможност за премахване на наказателните мерки, но изрази надежда, че проблемът ще бъде преодолян рано или късно:

Говорихме за санкциите, но приземено, така да се каже. Говорихме как санкциите пречат на развитието на двустранните ни отношения. Напълно е ясно, че италианските компании, които са се борили за договори, печелили са търгове, са заинтересовани от реализирането им.

Путин даде да се разбере, че Русия е готова да развива двустранни отношения с държавите от Г-7, ако те искат:

Когато работихме в този формат, ми се струваше, че представяме една различна гледна точка. Но нашите партньори решиха, че не се нуждаят от тази гледна точка. Това сега не е организация, а клуб по интереси.

Матео Ренци уточни, че Русия трябва да е в първите редици на борбата срещу глобалните заплахи и тероризма. Недвусмислено, поради случващото се във ФИФА, прозвуча желанието на премиера, Италия да стане световен футболен шампион през 2018-та година в Русия. По-късно днес в Рим , Путин ще бъде приет от папа Франциск и  от италианския си колега Серджо Матарела.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32