Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексис Ципрас: Атина желае надеждно дългосрочно споразумение с ЕС

Всички следващи стъпки по гръцката дългова криза зависят от срещата на финансовите министри от Еврогрупата в четвъртък

| обновено на 16.06.15 в 16:12
Алексис Ципрас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че международните кредитори се опитват да "унижат" неговото правителство, настоявайки за допълнително орязване на гръцките разходи. Пред депутати от своята партия СИРИЗА Ципрас посочи, че кабинетът работи за решение на гръцката дългова криза, което ще сложи край на възможността за излизане на Гърция от еврозоната.

Той подчерта още, че исканията на кредиторите са политически мотивирани. Ципрас допълни, че гръцкият народ му е възложил мандат за слагане на край на политиката на строги икономии.

За да постигнем това, искаме споразумение, което ще разпредели тежестта равномерно и няма да удари работещите и пенсионерите, посочи още премиерът.

Ципрас обвини Международния валутен фонд, че носи наказателна отговорност за дълговата криза в Гърция и призова европейските кредитори да направят оценка на политиките на фонда.

Дойде моментът, в който предложенията на МВФ трябва да бъдат оценени не само от нас, но най-вече от Европа, заяви Ципрас пред парламентарната група на СИРИЗА.

МВФ настоява за реформа на пенсионната система и повишаване на ДДС върху основните стоки, между които електричеството.

Фиксирането върху орязването на разходите най-вероятно е политически план за унижаване на цял един народ, страдал без никаква вина през последните пет години, заяви още Ципрас. 

По-рано днес след разговори с председателя на партията "Потами" Ципрас посочи, че най-големите разногласия с Европейския съюз (ЕС) и МВФ са по преструктурирането на дълга.

Голямото противоречие е присъствието на МВФ, който иска мерки и преструктуриране, докато другите искат мерки без преструктуриране, заяви още Ципрас.

Днес Ципрас разговаря с лидерите на основните политически партии в страната, за да ги информира за състоянието на преговорите между Атина и кредиторите и да потърси подкрепа на своето правителство в консултациите.

Междувременно европейски източници съобщиха, че е възможно свикването на извънредна среща на върха за Гърция през почивните дни. Всички следващи стъпки по гръцката дългова криза обаче ще зависят от срещата на министрите на финансите на страните от Еврогрупата в четвъртък.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Скинас заяви, че ЕС е готов във всеки момент да разгледа по-нататъшни предложения от гръцките власти на политическо и техническо равнище: 

Мога само да повторя, че Европейската комисия и офисът на нейния председател са отворени 24 часа, 7 дни в седмицата за евентуални нови предложения.

Следващата седмица, на 25 и 26 юни, предстои срещата на високо равнище на страните от ЕС в Брюксел. Говорителят на Европейския съвет Пребен Ааман заяви, че няма гаранция, че европейските ръководители ще могат да решат проблем, с който не могат да се справят финансовите министри.

Следващата и да се надяваме решаваща стъпка е срещата на Еврогрупата в четвъртък. Всяка допълнителна стъпка ще се решава в светлината на резултатите от срещата на Еврогрупата. Не трябва да има илюзии, че ще е по-лесно постигане на по-благоприятно споразумение с времето или на равнище държавни и правителствени ръководители, заяви Ааман.

Гръцката спасителна програма на стойност 240 млрд. евро изтича на 30 юни. За да получи последния транш от средствата в размер на 7,2 млрд. евро, Гърция трябва да е постигнала споразумение за реформи с кредиторите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32