Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гунтрам Волф: Очаквам споразумение за Гърция до края на седмицата

| обновено на 23.06.15 в 12:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Споразумение между Гърция и международните кредитори се очаква през следващите дни. Гунтрам Волф, директор на влиятелния брюкселски аналитичен център "Брьогел", заяви пред "Евронюз", че очаква изход от проточилите се пет месеца мъчителни преговори до края на седмицата:

Беше вложен толкова много политически капитал от всички страни, че очаквам намиране на решение до края на седмицата.

Волф подчерта, че страните от Еврогрупата правят всичко по силите си да задържат Гърция в еврозоната:

Повечето хора разбират, че ако Гърция бъде "изритана" от еврозоната, ще бъдат нарушени европейските договори и доверието, ще има фундаментална промяна на валутния съюз.

На въпрос кой е направил повече отстъпки в преговорите - Гърция или международните кредитори - Гунтрам Волф отговори:

Твърдо смятам, че кредиторите направиха значителни отстъпки. Надявам се, че Гърция няма да направи отстъпки по първичния излишък, но ще отстъпи за реформиране на страната в борбата срещу корупцията, облагането на богатите. Тези сигнали са изключително важни, не само в Гърция, но и в държавите-кредитори. Подобни новини се търсят от европейските партньори и за техните национални електорати.

Междувременно днес Европейската централна банка повиши отново тавана на спешната ликвидност, която гръцките банки могат да теглят от централната банка на страната. Това е четвъртото повишаване за последната седмица заради продължаващото масово теглене на пари в брой от гръцките граждани.

След снощната среща на лидерите на страните от Еврозоната стана ясно, че за първи път Атина е изразила съгласие да проведе болезнена пенсионна реформа, поетапно да премахне ранното пенсиониране, да вдигне ДДС и данъците за бизнеса, включително в туристическия бранш. Ако техническите преговори успеят, в четвъртък Гърция може да получи зелена светлина, за да получи 7,2 милиарда евро, които ще я спасят от фалит.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32