Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасково е домакин на базар на билките

Базар на билките беше открит навръх Еньовден в Хасково. 21 фирми и земеделски производители изложиха продуктите си на 25 щанда.

Българските билки са признати в цял свят, разказва Антон Лазаров от пловдивското село Чешнегирово, който се занимава със събирането и преработката на билки.

В България е голямо разнообразието от билки. Страната ни е благодат на доста полезни свойства на билките. Жълтият кантарион придобива популярност, че помага и за депресии. В Германия това е едно от основните средства, които хората препоръчват за депресия. Коприва за прочистване на кръвта. Еньовчето, което днеска му е ден, лайка - за кашлица, полският хвощ го изнасяме за чужбина, посочи Лазаров.

Той уточни дали разлика между био и екологично чисти билки.

Във високопланинските райони са екологични билки, но за биопродукти ние в момента сме сертифицирали район, който отговаря на биологично земеделие. В района са направени изследвания, взети са проби от почвите, взети са проби от растенията, с което показваме, че няма тежки метали, няма пестициди, няма замърсявания, обясни Лазаров.

Изложението продължава до 27-и този месец.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Еньовден отбелязаха и във Велико Търново

На днешния Еньовден във Велико Търново бе показан стар билков лек срещу кожни страдания.  На празника Еньовден, който се проведе на възрожденската Самоводска чаршия председателят на съюза на билкарите Емил Елмазов приготви лечебен пластир по стара..

публикувано на 24.06.15 в 16:10

На Еньовден ни храни енергията на природата

На днешния Еньовден да си поговорим за един от най-достъпните и приятни начини да се запознаем с разнообразието от билки - като посетим Природния парк Витоша. „Алеята на билката“ дава подробна информация за лечебните растения на Витоша, както и..

обновено на 24.06.15 в 15:21

Православната църква почита днес рождението на Св. Йоан Кръстител, в народните вярвания – Еньовден

Православната църква почита днес рождението на Свети Йоан Кръстител. В народните представи 24-ти юни е известен като Еньовден и празник на билките.  За лек или наслада интересът към лечебните растения и билковите отвари е все така актуален. Освен за..

обновено на 24.06.15 в 12:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32