Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 700 души са починали във Франция от горещата вълна в края на юни и началото на юли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 700 души са починали във Франция от горещата вълна в края на юни и началото на юли. Това съобщи френският министър на здравеопазването след съпоставка на миналогодишните данни за същия период.

Горещините в началото на юли са взели жертви, това сочат данните на френския Институт за санитарен контрол, съобщени днес от министъра на здравеопазването Марисол Турен. В сравнение със същия период през 2014 г. смъртните случаи са се увеличили със 7% или с около 700 души. Рязко са зачестили намесите на Бърза помощ, която е откликнала на 3380 сигнала в горещата седмица. Приемът в спешните отделения е нараснал тройно, като в повече от половината от случаите пациентите са настанени в болница. Най-потърпевши са възрастните над 75 г. Температурите на някои населени места стигнаха до 40°C.

Тези дни страната отново е нащрек заради поредното покачване на термометъра. Според министър Турен тежките последици от жегата все пак са ограничени благодарение на действието на специалния превантивен план. Той беше въведен след драматичната 2003 г., когато небивалите горещини отнеха живота на 15000 души във Франция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32