Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция прие втория пакет мерки за реформи, изисквани от кредиторите

| обновено на 23.07.15 в 17:03
Алексис Ципрас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атина започва преговорите с кредиторите по третата спасителна програма, след като 230 депутати подкрепиха мерките за реформи. Крайнолевите в СИРИЗА отново отказаха да се подчинят на Алексис Ципрас и казаха "не" на споразумението с кредиторите.

Проевропейските опозиционни партии в гръцкия парламент спасиха както кабинета на премиера Ципрас, така и пакета от реформи. След гласуването Атина започва преговори по третата спасителна програма. Ципрас се опита да повлияе на вота на "бунтарите" в СИРИЗА:

Говорейки от свое име, не планирам доброволно да напусна тази крепост. Няма да бъдем страхливци, няма да свалим щитове, няма да се извиняваме за загубените битки. На първо място, загубени са тези битки, които не са били водени.

Ципрас подчерта още, че никое гръцко правителство не би се съгласило с плана на германския финансов министър Волфганг Шойбле за временно излизане на страната от еврозоната.

Временният ръководител на партия "Нова демокрация" Евангелос Меймаракис, чиято организация гласува в подкрепа на реформите, се обърна към Ципрас с думите:

Ние не подкрепяме мерките, не подкрепяме правителството на СИРИЗА, но подкрепяме нашата родина и затова гласуваме "за", за да запазим мястото си в еврозоната, за да възстановим доверието, което загубихме заради вашите действия.

Депутатите от лявата платформа продължиха с твърда линия против споразумението с кредиторите и гласуваха 32-ма с "не" и шестима "въздържал се". Председателката на парламента Зои Констандопулу дори заяви, че пакетът от мерки е агресия към гърците.

До рано тази сутрин продължиха демонстрациите пред парламента, организирани от синдикатите. Комунистическата партия успя да организира протести не само в Атина, но и в още няколко града на Гърция. Ето мнението на демонстрантите:

Противопоставяме се срещу третия меморандум, защото смятаме, че е катастрофален. Цената на кризата отново ще заплатят безработните, работещите и младите. Искаме да се сложи край на всичко това.

Гърците продължават да бъдат диаметрално разделени по въпроса за реформите, които приема страната, за да получи третия спасителен пакет от международните кредитори. След гласуването в парламента гръцките граждани отново показаха поляризацията в мненията. Жител на Атина коментира пред "Евронюз":

Очевидно е необходима някаква реформа. Но критериите трябва да бъдат по-хуманни, за да не се поема ударът само от работещите и пенсионерите.

Друг посочва, че ситуацията само би се влошила, ако реформите не бъдат приети:

Много по-зле би било, ако напуснем еврозоната. Време е хората да разберат, че излизането от еврото не трябва да бъде възможност.

Трети твърди, че Гърция може да очаква само бедност и нищета в бъдеще:

По-добре беше да си бяхме останали с националната валута - драхмата, а не да запазваме еврото и да останем бедни, без пукнат евроцент.

Днес в Атина пристигат експертите на кредиторите, които ще договарят мерките по ресори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32