Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на село Китанчево протестират срещу безводието

Снимка: БГНЕС

Безводието изкара на протест жителите на исперихското село Китанчево. Проблемът в селището с 2500 жители е от години. Според институциите решението е в нови съоръжения, но за тяхното финансиране ще може да се кандидатства след обединяване на доставчиците на вода в обща ВиК асоциация в Разград.

Около 200 души се събраха пред сградата на ВиК-Исперих с плакати и скандирания: "Искаме вода" и "Оставка". Вратите на ВиК - Исперих обаче останаха заключени по време на протеста и след като не успяха да се срещнат с нито един представител на дружеството, местни жители, сред които и кметът на Китанчево Фикрет Аталла се отправиха към общината, където по същото време се провеждаше сесия на общинския съвет и поставиха проблема си в края на заседанието. В сесията участва и областният управител на Разград Петър Василев, тъй като една от точките в дневният ред бе свързана именно с предстоящото окрупняване на ВиК доставчиците в региона. Решението според него е:


На територията на Разградска област трябва да има една ВиК асоциация с един оператор, което да дава възможност на самия оператор да кандидатства по европейски програми. В сегашната ситуация, както са две асоциации и редица оператори, просто няма да отговаря на изискванията на европейските фондове. Кметът пое ангажимент да направи още една сесия, на която да се вземе решение Община Исперих да влезе в асоциацията ....



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32