Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексис Ципрас обяви мерки за справяне с миграционния поток

ЕК подчерта, че сътрудничи активно на гръцкото правителство

| обновено на 07.08.15 в 17:59
Алексис Ципрас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас свика извънредно заседание на правителството за решаване на кризата с бежанците. Той поиска спешна реакция на еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос, за да получи Гърция средства за предоставяне убежище на бежанците.

Гърция не може сама да реши кризата с хилядите бежанци, които търсят спасение в Егейско море и достигат до островите. Силната бежанска вълна основно към островите Кос, Лесвос и Самос ги превърна в лагери за временно настаняване, без да могат местните власти да се справят със ситуацията. Липсват средства дори да се осигури подслон.

Гръцкият премиер заяви, че гръцката инфраструктура не може да се справи с хилядите мигранти, пристигащи в страната от държави като Сирия и Афганистан. Ципрас заяви, че е настъпил моментът, в който ще стане ясно дали Европейският съюз е съюз на солидарността или организация, в която всеки трябва сам да защитава своите граници.

Ципрас подчерта още, че притокът от имигранти и бежанци надхвърля възможностите на страната. Той обяви поредица от мерки във връзка с миграционната криза и призова Брюксел за помощ за овладяването ѝ.

Този проблем е отвъд възможностите ни. Гърция е страна в икономическа криза и е изправена пред огромна хуманитарна криза в сърцето на друга криза, посочи Ципрас и допълни: Това е международен проблем с акцент за неговото решаване върху Европа. Ежедневно навлизат десетки хиляди бежанци основно през Гърция и Италия, като за тях това е борба за живот. Цялата тази криза е следствие от разпадането на държавите, от които идват.

Сред мерките, които предвижда правителството, е ускорена процедура по установяване на самоличността на имигрантите и транспортирането им от островите до континенталната част на страната. По-голямата част от имигрантите живеят на островите, на които са пристигнали, нямат подслон и са изложени на лоши хигиенни условия. Предстои изграждането и на нов център в Атина, където ще бъдат настанени стотици имигранти, които в момента спят по парковете на града. Премиерът Ципрас настоя за спешни консултации с Турция, от където идват над два милиона негелни имигранти.

Говорителката на Европейската комисия Наташа Берто коментира по-рано днес ситуацията в Гърция, като обяви нови данни за имигрантския поток към страната. Тя подчерта, че Брюксел сътрудничи активно на гръцкото правителство:

Над 50 хиляди имигранти са пристигнали в Гърция през юли, което се равнява на повече от целия брой мигранти през 2014 година. Съзнаваме, че ситуацията е неотложна. Надяваме се, че следващата седмица ще бъде приета гръцката националната програма за средствата за предоставяне на убежище, миграцията и интеграцията, за да можем да отпуснем първите средства по тази програма.

За целия период 2014-2020 година Гърция ще получи общо над 320 милиона евро от съществуващите фондове "Вътрешна сигурност" и "Убежище и миграция" за справяне с миграционните проблеми, подчерта говорителката на Еврокомисиятата.

Около 124 хиляди бежанци и имигранти са пристигнали в Гърция от началото на годината, като повечето от тях живеят при възмутителни условия. Това заяви днес директорът на европейското бюро на Комисариата на ООН за бежанците Венсан Кощел, цитиран от АФП. Той заяви, че Гърция практически не разполага с центрове за настаняване на имигрантите. Работя в Комисариата от 30 години и никога не съм виждал подобна ситуация. Това е ЕС и е възмутително, подчерта Кощел и призова за вземането на незабавни мерки от гръцките власти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32