Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: България има право да използва армията за охрана на границите си

България има право да използва армията за охрана на границите си, потвърди за БНР говорителят на ЕК Наташа Берто по повод изпращането на войскови части по граничната линия с Македония и Сърбия:

Страните-членки носят отговорност за охраната на външните си граници. И мерките за тази цел остават в правомощията на националните власти. Затова на този етап няма да правим коментар.

Същевременно Еврокомисията припомни, че освен отпускането на финансова помощ за пограничните страни-членки, към момента е отворила 32 наказателни процедури срещу различни държави за нарушение на законодателството, свързано с вътрешната сигурност, миграцията и убежището. България също има текуща процедура от миналата година в тази сфера. Причината - законите ни още не са напълно уеднаквени с Европейска директива за уеднаквяване правилата за предоставяне на международна закрила в съответствие с общата политика в областта на убежището.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

25 военнослужещи и техника ще участват в охраната по границите ни

От днес 25 военнослужещи и техника ще участват в охраната по границите на България.   Тези военнослужещи ще бъдат разположени на ГКПП "Гюешево", "Станке Лисичково", "Златарево" и "Кулата", с цел подпомагане на дейността на "Гранична..

публикувано на 25.08.15 в 09:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32