Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер свиква безпрецедентна лидерска среща заради бежанската криза

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер покани премиера Бойко Борисов и лидерите на още 9 държави на извънредна среща на високо равнище в неделя в Брюксел. Тя е посветена на миграционния маршрут на бежанците през Западните Балкани.

С оглед на развиващата се извънредна ситуация в страните по т.нар. миграционен маршрут на Западните Балкани, има нужда от незабавни оперативни действия и по-голямо сътрудничество, пише в изявление на Европейската комисия. Затова председателят ѝ Жан-Клод Юнкер свика на 25 октомври лидерска среща, за да се обсъди бежанския поток. Според съобщението – целта е да се договорят общи оперативни заключения, които незабавно да бъдат изпълнени, без да се дават подробности за плана.

Сред поканените  са държавните глави на Австрия, България, Хърватия, Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения.

Покана има и към Върховният комисар на ООН по бежанците.

Среща на високо равнище при пободен формат е рядкост като инициатива от страна на ЕК. Обикновено, 28-те лидери на ЕС се свикват от председателя на Европейския съвет Доналд Туск за да обсъждат въпроси на междуправителствено ниво.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32