Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавите с извънредни разходи за бежанците ще имат отстъпки от правилата за бюджетна дисциплина на ЕС

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ще има специални отстъпки от правилата за бюджетна дисциплина на ЕС за държавите, които правят извънредни разходи за бежанците, стана ясно от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Още на 15-ти октомври това е било съобщено на правителствата, потвърди Юнкер пред депутатите от Европарламента в Страсбург.

Европейският бюджет е ограничен и за това всички финансови ресурси на държавите трябва да се включат в усилията за решаване на бежанската криза, обясни председателят на Комисията. Извънредната ситуация изисква извънредно финансиране, посочи Юнкер и затова Брюксел ще се отнася по-гъвкаво към бюджетната дисциплина на онези държави, които отделят допълнително пари за бежанците:

Ако дадена страна полага извънредни усилия,  тя трябва да бъде третирана съгласно новите гъвкави правила. Но ако други страни не са доказали, че миграционната политика се е отразила на бюджетните им разходи, те няма да получат същото отношение. Който иска по-гъвкаво тълкуване на Пакта за стабилност, първо трябва да прояви чувство на отговорност.

Пактът за стабилност и растеж  е набор от правила, които задължават правителствата да спазват лимити при харченето на държавни средства и взимането на външни заеми. Еврокомисията е длъжна да наложи финансови глоби, на държавите с бюджетен дефицит над 3% от БВП и публичен дълг над 60 на сто. С идването си обаче Комисията "Юнкер" прие нови процедури за гъвкавост, които позволяват отсрочка за изпълнението на правилата при определени обстоятелства.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32