Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската полиция е арестувала шестима души от семейството на единия от атентаторите

Снимка: БТА
Френската полиция е арестувала шестима души от семейството на Исмаил Омар Мостефаи, единия от атентаторите самоубийци от концертната зала "Батаклан" в Париж. Открит е и автомобилът на една от терористичните групи.

Автомобил, използван от терористите по време на атаките в Париж, е бил открит в предградието Монтрьой на север от френската столица. Информацията беше потвърдена на АФП от полицията. Черният Сеат Леон беше издирван по показанията на очевидци. Изоставянето му извън Париж доказва, че след атаките едната терористична група е напуснала столицата, вероятно оставяйки по пътя един от нападателите, който се е взривил в кафене до бул. "Волтер".

Междувременно полицията е задържала шестима души, сред които бащата и брата на Исмаил Омар  Мостефаи, един от извършителите на кървавата атака в зала "Батаклан". Той е с френско гражданство, известен на спецслужбите с радикални ислямистки убеждения, осъждан многократно, но за дребни престъпления, без да влиза в затвора. Очевидците на кървавата драма бяха забелязали добрия френски език на атентаторите.
Джон Лийдър и синът му Оскар, оцелели след клането в концертната зала Батаклан споделят, че нападателите са били много организирани.

"Единият изглеждаше млад мъж, нищо особено, и каза нещо за Сирия, говореше без акцент на френски. Нямаше шанс за геройства, защото бяха организирани - единият държеше хората под контрол, а другият стреляше."

Експертите от разследването смятат, че терористите са били подготвяни в тренировъчни бази на "Ислямска държава".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32